top of page

Kako napisati dobar post na LinkedInu


Sigurna sam da ste primijetili da postoje bolje i lošiji postovi na LinkedInu. Ne morate ocjenjivati prema broj lajkova i komentara, dovoljno je da osvijestite je li vama neki post zanimljiv ili ne. Naravno, nećemo generalizirati, o mnogočemu ovisi je li post dobar ili ne, ali činjenica je da neke postove nemate snage niti volje čitati, da su neki neprofesionalni, da su neki samo dijeljenje tuđeg sadržaja, da neki provociraju, da su neki pljuvački i negativni i da vam neki autori jednostavno „ne leže“. I to je sasvim ok!

U današnjem blogu ćete naučiti kako napisati dobar post za LinkedIn i bit će vam lakše prepoznati zašto su neki postovi bolji, a neki lošiji.

Catchy prva rečenica

S obzirom na količinu informacija koje kolaju bespućima interneta, znam da ste naišli na bombastičan naslov koji vas je namamio da kliknete na njega. Priznajte! Ako ništa drugo, sigurno ste ga vidjeli u 24 sata! Nije mi namjera prozivati bilo koga, već samo vam skrenuti pažnju na ono što privlači pažnju – naslov!

Možete gledati na svaki vaš post kao na mali članak, stoga mu dajte i neki zanimljiv naslov! Ta catchy prva rečenica je zapravo naslov vašeg posta i najava onoga o čemu u postu pišete, pa zašto se ne poigrati riječima i privući pažnju publike?

Evo nekoliko primjera:

5 savjeta kako pobijediti depresiju

Divno je surađivati s klijentima, pogotovo ovakvima

Kako sam se uspjela bolje organizirati

Majo, kako da postignem bolju vidljivost na LinkedInu?

Evo što trebate znati prije nego počnete vlastiti biznis

U potrazi sam za poslom i trebam vašu pomoć!

3 aplikacije koje su mi promijenile život

Razbijte tekst u paragrafe da je publici lakše čitati

Jedan od onih sadržaja koji preskrolate su sigurno i plahte teksta koje ne izgledaju nimalo motivirajuće! Dobro, možda niste kao ja, ali zapitajte se motivira li vas više čitanje teksta koji je prelomljen u manje cjeline ili čitanje čitabe napisane preko cijele stranice.

Većina ljudi će se obeshrabriti kada vidi tekst napisan u jednoj cjelini i neće se ni potruditi započeti s čitanjem. Sjetite se svojih prvih knjiga koje ste čitali kao početnik i shvatit ćete da su one imale malo teksta, a više slika, i da je da taj tekst bio razbijen u male cjeline. To je upravo iz razloga da vam bude lakše „probaviti“ tekst!

Ista stvar je i na LinkedInu. Razbijte tekst u manje paragrafe, dodajte natuknice ili bullete, malo emojia i učinite svoj sadržaj lakše „probavljivim“.

Dodajte neki call to action

Ako niste poduzetnik ili ako se ne bavite prodajom i marketingom, možda ne znate što ovo znači. Call to Action je jedna rečenica kojom pozivamo publiku da nešto učini. Subsrcibe na moj YouTube kanal, Nazovite odmah!, Kupite sada! su neki od Call to Actiona s kojima ste se sigurno do sada susreli.

Call to Action u postovima na LinkedInu bi trebao biti:

Je li se i vama nešto slično dogodilo?

Kako ste vi naučili posložiti prioritete?

Koje vi aplikacije koristite?

Bilo bi mi drago čuti vaše savjete kako u što kraćem roku naučiti strani jezik

Jeste li vi koristili LinkedIn za pronalazak novog posla i kako?

Koju knjigu mi možete preporučiti na ovu temu?

Budite kreativni prilikom poziva na akciju! Zapitajte što zaista želite od publike i to iskreno i otvoreno pitajte. Iznenadit će vas odgovori koje ćete dobiti.

Koristite hashtagove

Na dnu posta napišite hashtagove koji su relevantni za temu o kojoj pišete. Možete ih koristiti i u tekstu, ali umjereno, a to znači da vam ne bude svaka druga riječ hashtag. Zašto? Publici je teško čitati šarenilo kombinacije običnog teksta i hashtagova, zato ih koristite pametno!

Postovi bi trebali sadržavati idealno 3-6 hashtagova, a ja bih vam preporučila da kreirate i vlastiti hashtag te ga koristite apsolutno za svaki post. Tako ćete nakon nekog vremena moći pozvati publiku da zaprate vaš hashtag i na taj način se dodatno osiguraju da će se vaš sadržaj pojavljivati na njihovom zidu odnosno News Feedu.

Više o tome kako koristiti hashtagove na LinkedInu pročitajte u tekstu Kako koristiti hashtagove na LinkedInu

Tagirajte ljude

Naravno, ne bez veze, nego s razlogom i umjereno. Svaki put kada nekoga tagirate, to će vidjeti cijela njihova mreža, stoga iskoristite priliku za bolju vidljivost i tagirajte osobe koje su važne za vašu temu o kojoj pišete.

Možete napisati i post koji je takozvani shoutout, u kojem čete napisati pohvalu ili preporuku za nekoga. Ja sam puno puta koristila shoutout kako bih zahvalila nekome tko je zaista utjecao na mene, na primjer, svom video coachu ili svojoj mentorici. Možete, također, napisati i post kako ste razgovarali nedavno s tom i tom osobom (tag) na temu tu i tu, kratko objasniti o čemu ste pričali i do kojih ste zaključaka došli te pozvati publiku da podijeli svoje razmišljanje o spomenutoj temi. Na taj način dižete vidljivost i toj osobi, a i svom postu.

Dobri i loši postovi su relativni i ne možemo generalizirati jer tu odluku donosimo na nekoj osobnoj, subjektivnoj razini, ali činjenica je da možete svoje postove učiniti privlačnijima svojoj ciljnoj publici. Koristite moje savjete i pronađite svoju formulu za savršen post, jer nema pravila koje pali kod svih. Važno je uzeti u obzir savjete i pronaći ono što najviše odgovara vama i vašoj publici.

140 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page